Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

El Sistema

Ο Lennar Acosta μαζί με έναν φίλο του (15χρονοι και οι δύο) συνελήφθηκαν στο Καράκας της Βενεζουέλα, καταδικάστηκαν για εννέα ένοπλες ληστείες και οδηγήθηκαν στις φυλακές.

Ο Lennar αφηγείται: “Μια μέρα με επισκέφτηκε ένας κύριος , μου έδωσε ένα κλαρινέτο και μου είπε να το φυλάξω γιατί είναι πολύ ακριβό -όπως είπε- και θα ερχόταν μια άλλη μέρα να το πάρει” .

“Σκέφτηκα ότι θα είναι κάποιος τρελός η κάποιος πολύ απελπισμένος. Εμένα βρήκε να εμπιστευτεί;”.

Σήμερα ο Lennar είναι κλαρινετίστας στην εθνική ορχήστρα νέων «Σιμόν Μπολιβάρ» και ο συνεργός του στις ένοπλες ληστείες είναι ο μαέστρος της ορχήστρας.

Πρόκειται για δύο από τις 400,000 νέους των παραγκουπόλεων της Βενεζουέλα που στα τελευταία 30 χρόνια έχουν «ενταχθεί στο σύστημα».

Το “σύστημα” ήταν ένα όνειρο ενός οικονομολόγου που ασχολούταν ερασιτεχνικά με την μουσική . Ονομάζεται Jose Antonio Abreu .

Στην αρχή μάζεψε μερικά παιδιά του δρόμου σε ένα εγκαταλελειμμένο γκαράζ και έκανε μαθήματα μουσικής δωρεάν.

Τριάντα χρόνια αργότερα και αφού κατάφερε να πείσει επτά διαδοχικές κυβερνήσεις , το El Sistema έχει σήμερα 250.000 μαθητές σε όλη τη χώρα και απασχολεί 15.000 καθηγητές μουσικής . Σε μια χώρα όπου το μέσο ετήσιο εισόδημα είναι κάτω από 3.500 δολάρια, το «σύστημα» έχει ετήσια χρηματοδότηση 29 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Edicson Ruiz είναι σήμερα 17 χρονών και είναι ο νεώτερος μπασίστας στην φιλαρμονική του Βερολίνου.

Μερικά χρόνια πριν δούλευε σε σούπερ μάρκετ του Καράκας και συμμετείχε σε διάφορες συμμορίες παιδιών . Ένας γείτονας του τον έπεισε να γραφτεί στο τοπικό σχολείο μουσικής του El Sistema .

”Μου έδωσαν μια bassaviola και με έβαλαν στο κέντρο της ορχήστρας. Όταν άκουσα τον ήχο της είπα: “Ναι! Αυτό είναι για μένα”.
“Θυμάμαι ότι η πρώτη πρόβα ήταν μια συμφωνική του Τσαικόφσκι. Σκέφτηκα ότι αυτός ο δάσκαλος είναι τρελός. Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε κάτι τέτοιο. Αργότερα έμαθα ότι σε αυτό το “σύστημα” δεν υπάρχει ποτέ μη”.

Το βιντεάκι το μοντάρισα εγώ (ο ίδιος).

εδω μπορείτε να ακούσετε μια συναυλία απο τα παιδιά του El sistema υπό την διεύθυνση του Gustavo Dydamel Ο οποίος ξεκίνησε την πορεία του ως μαθητής του El Sistema και τώρα είναι Διευθυντής της Συμφωνικής του Los Angeles.

Το πρώτο κομμάτι της συναυλίας είναι το 2ο μέρος της 10ης του Σοστακόβιτς και θεωρήται ένα εφιαλτικό μουσικό περίγραμμα του Ι.Β.Στάλιν.

(Για να μην ξεχνιόμαστε).

4 σχόλια:

Μαρίτσα είπε...

.........................
(έμεινα άφωνη)

akrat είπε...

ενδιαφέρον

Λάουρα Μαρτινέγκου είπε...

Αυτές τις προσωπικές αφηγήσεις που τις βρήκες;

Il Trovatore είπε...

Μαρίτσα, Ακράτ Χαιρετώ.

Λάουρα
Τα βρήκα στην σελίδα του Gustavo dudamel
http://vadimrepin.com/artistmicrosite/DUDGU/en/sistema_story.htms