Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Silvano ( Pietro Mascagni)

Η υπόθεση διαδραματίζεται σε ένα ψαροχώρι της νότιας Ιταλίας. Δύο νέοι ψαράδες, αδελφικοί φίλοι, αγαπούν την ίδια γυναίκα. Όταν ο ένας (Silvano) αναγκάζεται ,λόγω της φτώχειας, να γίνει Κοντραμπαντιέρης (λαθρέμπορος), ο άλλος ξεμυαλίζει την κοπέλα.
Ύστερα από απονομή χάρητος ο κοντραμπαντιέρης Silvano γυρίζει στο χωριό με σκοπό να ξαναφτιάξει την ζωή του και να παντρευτεί την αγαπημένη του. Ο «άλλος» , όμως τον υποδέχεται εχθρικά.
Η κοινωνία του μικρού χωριού δεν εγκρίνει τον διχασμό . Το πείσμα, όμως, των δύο νέων δυναμώνει. Παραμερίζουν την φιλία και το κοινό τους πάθος τους για να υποτάξουν την θάλασσα και επιδίδονται σε μια εμφύλια σύγκρουση χωρίς όρια. Ο έρωτας είναι το πρόσχημα. Το ζητούμενο είναι η επικράτηση και η συντριβή του άλλου . Η ανάδειξη και η ταπείνωση στην μικρή κοινωνία του χωριού .
Η κοινότητα των ψαράδων τους καλεί να παραμερίσουν το μίσος και να διοχετεύσουν τον δυναμισμό τους και τις φιλοδοξίες τους στην θάλασσα , την μεγάλη πρόκληση (Αl mare).

Η κοπέλα δεν πιστεύει ότι είναι δυνατόν να συμφιλιωθούν οι δύο άνδρες και είναι πεισμένη ότι μια τραγική κατάληξη είναι μοιραία.
Πράγματι στην τελευταία σκηνή του έργου η τελική σύγκρουση έχει σαν αποτέλεσμα τον θάνατο και την απελπισία.

Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ανέβηκε, επίσης (στην διάρκεια του καλοκαιριού), στο Fierri της βόρειας Αλβανίας και στη Foggia της κεντρικής Ιταλίας .

Συμμετείχαν η συμφωνική ορχήστρα των Τιράνων , και η χορωδία της Θεσσαλονίκης .
Εξαιρετικό το κόρο των Θεσσαλονικιών και ο Ιταλός Τενόρος που υποδυόταν τον Silvano.
Το κοινό τους αντάμειψε με παρατεταμένα και ενθουσιώδη χειροκροτήματα.

Συγχαρητήρια και στους δικούς μας . Ρόζα Πουλημένου (μητέρα του Silvano), Άκης Χειρδάρης (Σκηνικά ) και βεβαίως στην Κατερίνα Πολυχρονοπούλου που ως Καλλιτεχνική διευθύντρια κόπιασε για να μας δώσει αυτήν την ευκαιρία.

Μπράβο!! Εξαιρετική βραδιά!

La rigrazio tanto Signora e complimenti !!
.

3 σχόλια:

Μαρίτσα είπε...

Σωστός..μου άρεσε και η μη αναφορά!

akrat είπε...

αχα

ενδιαφέρον...

Ιταλία, Αλβανία, Ελλάς...

καυτό τρίο...

Il Trovatore είπε...

Μαρίτσα
Είπαμε να ειμαστε ευγενικοί.

Ακράτ

Τις προάλες είχαμε ένα γκαλά όπερας υπαίθριο . Το παρακολούθησαν πάνω απο 2000 θεατές . Ο καλύτερος ήταν ένας αλβανός 35 χρονών που παλαιότερα δούλευε σους ελαιώνες ενός χωριού της Κέρκυρας.
Τον άκουσαν να τραγουδάει οι χωριανοί και τον παρότρυναν να πάει στην χορωδία της πόλης. Πέρασαν αρκετα χρόνια και αφού σπούδασε στα Τίρανα και στην Ιταλία επέστρεψε και μας τραγούδησε την συγκεκριμένη βραδυά.

Ο κόσμος τον χειροκροτούσε ασταμάτητα επί αρκετή ώρα και , πιστεψέ με, το άξιζε.

Έχουμε κάνει και άλλες συμπαραγωγές με ιταλικές πόλεις , άλλες πόλεις της Αλβανίας και των Επτανήσσων.

Επίσης διδάσκει στο τμήμα Μουσικών σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου ένας απο τους μεγαλύτερους βιολιστές της Αλβανίας. Οι Αλβανοί ,δεν τους φαίνεται, αλλά έχουν μεγάλη υποδομή.