
Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010
Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010
Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010
Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010
Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010
colpo grosso
(Η Σοφία Σαλβάνου συμμετείχε στην παρουσίαση του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος του χωροταξικού για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εκ μέρους των περιβαλλοντικών οργανώσεων της Κέρκυρας. Η επιδιωκόμενη εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών στην θαλλάσια περιοχή μεταξύ του Αγιου Γεωργίου των πάγων και των διαποντίων νησιών εχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις των κατοίκων της Κέρκυρας)

Η χώρα μας βρίσκεται ενώπιον μιάς απειλής ανάλογης με εκείνην της δεκαετίας του 50 όπου θυσιάστηκαν τα πάντα στο βωμό της "ανάπτυξης" με τα αποτελέσματα που όλοι βιώνουμε σήμερα από την Αντιπαροχή και την άναρχη βιομηχανική και τουριστική ανάπτυξη.
"Οι χώρες που παράγουν την τεχνολογία των ανεμογεννητριών και αποτελούν τον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πχ Γερμανία θα εξαναγκάσουν την χώρα μας να βάλει παντού ανεμογεννήτριες.
Δεν είναι τυχαίο ότι η ιδεολογία της "Πράσινης Ενέργειας" προωθείται από την Ευρώπη και στηρίζεται στην χώρα μας από συγκεκριμένα ΜΜΕ.
Ο κος Σουφλιάς είχε πει ότι θα φυτέψει 3800 ανεμογεννήτριες στην Πίνδο. Τώρα πληροφορούμαστε ότι με τις ευλογίες της νέας Υπουργού θα φυτέψουν 10000 και θα κάνουν το Αιγαίο "Λιβάδι Ανεμογεννητριών".
Για τον μη υποψιασμένο πολίτη οι ανεμογεννήτριες είναι η ενεργειακή λύση όπως του παρουσιάζει καθημερινά σχετικός τηλεοπτικός σταθμός.
Όμως άλλα προκύπτουν από τις ίδιες τις χώρες που πρωτοστατούν παγκοσμίως στην παραγωγή Αιολικής Ενέργειας. Στην Γερμανία το περιοδικό: Der Spiegel σε άρθρο του (29/03/04) με τίτλο: "το μεγάλο κόλπο του αέρα" (και πρωτοσέλιδο: "Η Μανία του Αέρα") τίθενται ανησυχητικά ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των Αιολικών Πάρκων.
Η Γερμανία αν και πρωτοπόρος στην παραγωγή Αιολικής ενέργειας δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να κλείσει ούτε ένα συμβατικό ή πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος.
Το κόστος σταθεροποίησης των δικτύων για να δεχτούν την αυξομειούμενη αιολική ενέργεια είναι τεράστιο και το επωμίζεται ο φορολογούμενος.
Η εγκατάσταση Αιολικών πάρκων έγινε με προνομιακές αδειοδοτήσεις, υψηλές επιδοτήσεις έως και 80% και φοροαπαλαγή 100%. Χωρίς αυτά η ανάπτυξή τους δεν θα επραγματοποιείτο.
Τέλος από όνειρο φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας κατέστη υψηλά επιδοτούμενη καταστροφή του τοπίου.
Η Ελλάδα πλήρως αποβιομηχανοποιημένη, με καταρρέουσα Αγροτική παραγωγή, με εξασθενούσα Τουριστική Οικονομία και κυριότερο πόρο το Τοπίο φαίνεται ότι θα θυσιάσει πολύ περισσότερα από την Γερμανία έναντι πενιχρού αντισταθμίσματος.
Στα ανωτέρω θα προσθέταμε ότι:
H επέλαση των Ανεμογεννητριών και των νέων Υπέργειων δικτύων υψηλής τάσης θα οδηγήσει σε απώλεια φυσικών τοπίων και την μετατροπή τους σε Βιομηχανικές περιοχές με επιπτώσεις στην βιοποικιλότητα και τον τουρισμό.
Στον Πάρνωνα ήδη το τοπίο έχει σακατευθεί από την κοπή δένδρων και σειρά έχει η Ευρυτανία και τα νησιά.
Όσο για την ηχητική όχληση κανείς δεν μιλάει για τον θόρυβο που είναι αντιληπτός σε απόσταση πέραν του χιλιομέτρου αλλά και για τους ήχους χαμηλών συχνοτήτων που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα.( βλ Nina Piemont Wind Tourbine Syndrome 2009).
Σε περίπτωση ατυχήματος λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών τα πτερύγια τους , που ζυγίζουν έως 30 τόνους, εκτοξεύονται σε απόσταση 400 έως 800 μέτρων όπως συνέβη στο Μαρμάρι Ευβοίας το 2003. Επίσης συχνά εκδηλώνονται πυρκαγιές τόσο στα δίκτυα μεταφοράς όσο και στο κιβώτιο ταχυτήτων των Α/Γ.
Η Αιολική ενέργεια δεν αποθηκεύεται όπως η προερχόμενη από Φωτοβολταϊκά που πηγαίνει σε μπαταρίες. Δεν είναι τυχαίο ότι η Δανία εξάγει τα πλεονάσματα. Να σημειωθεί εδώ ότι είναι άλλο πράγμα η εγκατάσταση μικρών οικιακών ανεμογεννητριών σε συνδυασμό με οικιακά φωτοβολταϊκά και προσπάθειες μείωσης της κατανάλωσης των νοικοκυριών.
Στις περιοχές εγκατάστασης Α/Γ μειώθηκε η αξία της Γης λόγω της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και στην Δανία διεκδικούνται ήδη αποζημειώσεις.
Είναι περιττό να πούμε τι επιπτώσεις υπάρχουν στην αγορά εργασίας αφού λόγω αυτοματοποίησης δεν ανοίγονται θέσεις εργασίας. Τα πάντα συντονίζονται από ένα Control Panel.
Αυτά για εκείνους που κόπτονται περί των ευεργετημάτων των επιχειρούμενων επενδύσεων του θαλασσίου Αιολικού Πάρκου στα Διαπόντια νησιά.
Να σημειώσουμε ότι στην Ελλάδα που τα πάντα διαστρέφονται έχουμε ήδη τα πρώτα "νεκροταφεία Ανεμογεννητριών" που δεν συνδέθηκαν ποτέ με τα δίκτυα, δεν δούλεψαν ποτέ και τα ξεδοντιασμένα κουφάρια τους χάσκουν στις βουνοκορφές της Εύβοιας αφήνοντας ένα τοπίο πληγωμένο μα ορατό σε όσους τουρίστες περνούν με πλοία πλησίον των ακτών.
Είναι πρόδηλο ότι η μικροκλίμακα του Ελληνικού τοπίου ιδιαίτερα των νησιών μας είναι ασυμβίβαστη με τα τερατώδη μεγέθη των Α/Γ. Ίσως στις βόρειες χώρες με τις αχανείς πεδιάδες (πχ Γερμανία, Δανία), με την ομοιομορφία του τοπίου η εγκατάσταση τους να προσδίδει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα.
Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010
Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010
Οι πρώτες εστίες οργανωμένης αντίστασης
Το βιντεάκι μου αφιερωμένο εξαιρετικά στα παιδιά της αποκριάς στους Αυλιώτες . Αλλά και στους θαμώνες της «Αρχοντορεμπέτισσας» που τα «κάψαμε» προχτές το βράδυ.
Ιδιαίτερα στον στιχουργό του γνωστού «Μάγκες πιάστε τα γιοφύρια , Μέρκελ κλ… μας τ’αρ…δια».
Και σε κείνον τον διπλανό μου, που αφού κόντεψε να ξεβρακωθεί , γύρισε στον σοβαρό φίλο του και του είπε «Μεγάλε , ξέφυγες τελείως απόψε».
Και στα «golden boys» .
Και στην Θεά με την κόκκινη περούκα που χόρευε στην πλατεία.
Και στον υπέργηρο που μπήκε σε φέρετρο και παρίστανε τον συνταξιούχο του ΟΓΑ.
Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010
Κώστας Αξελός
Το Βιντεάκι της κινηματογραφικής λέσχης "Μετείκασμα", το έφτιαξε ο Παναγιώτης Περιστέρης .
Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010
Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010
μανιπουλάτσια
Επειδή είσαι γάτα με πέταλα, υποκινείς τα μπλόκα των αγροτών που έτσι και αλλιώς θα γίνουν γιατί «ο κάμπος βράζει».
Βάζεις τον Βάιο να προτείνει την έναρξη των κινητοποιήσεων νωρίς (πριν καταθέσεις το πρόγραμμα σταθερότητας και τον προϋπολογισμό) ώστε να κουραστούν και να φύγουν νωρίς, ηττημένοι και έχοντας προσθέσει το βάρος της ήττας στις κινητοποιήσεις των επομένων.
Έχεις πείρα .
Ακολούθως βάζεις τον Σπύρο να προκηρύξει απεργία στην ΑΔΕΔΥ, ο οποίος για αδιευκρίνιστους λόγους δεν θα μπορέσει να πάρει τηλέφωνο τον Γιάννη στη ΓΣΕΕ ώστε να συμπέσουν οι απεργίες.
Δεν είσαι χτεσινός.
Υπολογίζεις στην διοργάνωση ξεχωριστών απεργιών -συγκεντρώσεων της αριστεράς . Ξέρεις εσύ (όπως το ξέρουν όλοι) ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η κομματική της σωτηρία.
Δεν σου διαφεύγει.
Η παγκαλομανιπουλάτσια σου είναι έτοιμη να βγει από το φούρνο . Κατακλέβεις τον κοσμάκη , μπαίνεις στο καλοκαίρι , παίρνεις και στήριξη από την ΕΕ , στην οποία βασικά ελπίζεις.
Τα πρόβλεψες όλα.
Τι να σου πει εσένα ο μπαφούσκας;
Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010
Μελαγχολία
Του τόπε -λέει- κάποιος που τόχε διαβάσει στο "Η προλεταριακή επανάσταση και ο αποστάτης Κάουτσκι".
Ο πατέρας μου μου είπε να πάρω μισό Τavor των 50mg .
Ο Ταπετσιέρης της γειτονιάς μου , που διαβάζει Φρόιδ, μου είπε: «...μάλλον κακογαμείς».
Η υπάλληλος του «Ότι πάρετε 1 ευρώ» (που ξέρει από "πραχτική" ψυχολογία) μου είπε ότι είναι συνέπεια του ψυχαναγκασμού μου.
Στο "ΒΗΜΑ" διάβασα ότι:
"Πρόκειται για μια διαταραχή που πλήττει το 3% του πληθυσμού και από την οποία πάσχουν πολλοί διάσημοι, όπως ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, ο Χάρισον Φορντ, η Γουινόνα Ράιντερ και η Μισέλ Φάιφερ. Οι πάσχοντες από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή μάλλον θα μείνουν έκπληκτοι αν ακούσουν ότι πιθανότατα το πρόβλημά τους οφείλεται σε κάποια στρεπτοκοκκική λοίμωξη που κάποια στιγμή τους χτύπησε στον λαιμό!" εδω
Λέω να το κοιτάξω.
Το βιντεάκι το έφτιαξα όλο εγώ (ο ίδιος) με τα χεράκια μου.
Η μουσική επένδυση είναι από το τραγούδι “Anche tu diceve un di”. Το τραγούδησε το 1963 ο Richard Anthony .
Το τραγούδι μιλάει για έναν οδυνηρό χωρισμό στο σταθμό του τραίνου, που συνοδεύτηκε από μια ισχυρή στρεπτοκοκκική λοίμωξη του οισοφάγου.
Αν κανένας ξέρει ,ποιος και με ποιο τίτλο , το τραγούδησε Ελληνικά ας κάνει τον κόπο να το πει .
Ψάχνω εδώ και καιρό και δεν μπορώ να θυμηθώ.
Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010
Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010
Τέλεια μέρα για μπανανόψαρα

Η ποιήτρια και μεταφράστρια του βιβλίου Τζένη Μαστοράκη έγραψε στα "ΝΕΑ".
«Από το 1951 μέχρι σήμερα ο Χόλντεν* μεγάλωσε γενιές μεγάλων και παιδιών, αγαπήθηκε από επαναστατημένους μαθητές, μεσόκοπες νοικοκυρές και ψυχοπαθείς δολοφόνους, έγινε σχολικό ανάγνωσμα, απαγορεύτηκε, καθυβρίστηκε, αποθεώθηκε, κι έχει ακόμα μπροστά του μια μακριά και περιπετειώδη ζωή.
"Όταν ο Χάρι Πότερ θα βγαίνει στη σύνταξη, ο Χόλντεν Κόλφιλντ θα είναι ακόμα έφηβος», λέει ένα χαριτωμένο σύνθημα που διάβαζα χρόνια πριν στο Ίντερνετ. Και το πιστεύω. Κάπως έτσι θα γίνει.
Ο Σάλιντζερ έζησε απομονωμένος, ούτε ξέρω πόσα χρόνια, εκεί στο Μέιν, στο Κόρνις. Μέχρι αυτή την Πρωτοχρονιά που έκλεισε τα 91 του.
Πολιορκημένος από παθιασμένο φοιτητόκοσμο, αλλά και από αδιάκριτους που προσπαθούσαν να κλέψουν μια οργισμένη φωτογραφία του ή να φτιάξουν ένα φανταστικό βιβλίο για μια συνάντηση που δεν έγινε ποτέ.
Μηνύοντας το σύμπαν, όταν αγρίευαν τα πράγματα. Τριγυρισμένος από φήμες για τα αμέτρητα βιβλία που έγραφε στο μεταξύ. Και για τα πελώρια χρηματοκιβώτια που είχε στο γραφείο του και φύλαγε όλα τα ανέκδοτα χειρόγραφά του. Καθυβρισμένος από τους άλλοτε δικούς του ανθρώπους: μία σύζυγο, μία κόρη (ο γιος του, αν θυμάμαι καλά, κράτησε αποστάσεις από τις γυναίκες της οικογένειας) και μια πρώην αγαπημένη που ήθελε (προπάντων) να γίνει συγγραφέας.
Ο Σάλιντζερ πρέπει να πλήρωσε ακριβά και τον Χόλντεν και την επιτυχία του Χόλντεν. Όμως πολύ πιο ακριβή παραμένει, για μένα, η σιωπή του όλα αυτά τα χρόνια.Και γι΄ αυτήν τη σιωπή είναι σπουδαίος ».
* Ο Χόλντεν Κόλφιντ είναι ο έφηβος ήρωας του βιβλίου του J.D.Salinger "Ο φύλακας στη Σίκαλη" το οποίο γνώρισε τεράστια επιτυχία.
Το Βιντεάκι έφτιαξε ο Παναγιώτης Περιστέρης και αναφέρεται στο βιβλίο του Σάλιντζερ "Τέλεια μέρα για μπανανόψαρα".
Τέλειο!