Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2009

Για την ημέρα γέννησης του Giuseppe Verdi

Σαν σήμερα πρίν από 196 χρονια γεννήθηκε ο Τζιουζέπε Βέρντι (1813-1901) ένας από τους μεγαλύτερους μουσικούς του κόσμου.
Υπήρξε ο πλέον στρατευμένος μουσικός στην εποχή της δημιουργίας των εθνικών αστικών κρατών και τα έργα του εκτός απο το κοινωνικό η θρησκευτικό τους περιεχόμενο αναφέροταν με έμμεσο τρόπο στα γεγονότα της εποχής του.

Συνήθως χρησιμοποιούσε θέματα ιστορικά, διασκευασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνονται άμμεσοι παραλληλισμοί με κοινωνικές η πολιτικές καταστάσεις.

Στο Nabucco , μια από τις γνωστότερες όπερες , αναφέρεται στην πορεία των δούλων της κοιλάδας του Ιορδάνη που επιστρέφουν στην πατρίδα τους ύστερα απο την απελευθέρωση τους απο τον Nabuccodonosor.

Η επιστροφή των δούλων του βιβλικού μύθου στην πατρίδα τους παραλληλίζεται με την προσπάθεια της αστικής τάξης για την συνένωση των κρατιδίων της Ιταλίας σε έναν εθνικό χώρο.

Η πρώτη παράσταση του Nabucco έγινε στην Σκάλα του Μιλάνου στις 9 Μαρτίου του 1842, ο θρύλος όμως θέλει την καλύτερη εκτέλεση να έχουν κάνει οι Πιεμοντέζοι επαναστάτες όταν έμπαιναν στην Βερόνα το 1860 τραγουδώντας το Va pensiero.

Στην Κέρκυρα η όπερα ανέβηκε για πρώτη φορά το 1844 στο San Giaccomo.

Η αφίσσα που παραθέτω λέει ότι η παράσταση έγινε το 1846 στην Κέρκυρα.
Δεν είμαι σίγουρος αλλά, η ανέβηκε ξανά μετά απο δύο χρόνια, η η πραγματική χρονολογία είναι αυτή της αφίσσας.

Το βιντεάκι με το Va pensiero το έφτιαξα εγώ (ο ίδιος) , η μετάφραση είναι δική μου (και αναλαμβάνω την ευθύνη) μωρά μου.

4 σχόλια:

Φιλαλήθης είπε...

complimenti!!!

IL TROVATORE είπε...

Φιλαλήθη ευχαριστώ
και να είσαι σίγουρος ότι η αλήθεια θα λάμψει.

kaf είπε...

Dottore congratulazioni!!!
A proposito del grande maestro
a Parma città dove vivo hanno inaugurato il 1o Ottobre il festival "Verdi" con la "Messa in Requiem".
Lo spetacolo ha avuto luogo nella cattedrale di Parma con direttore il maestro Masel .La borghesia presente in ambito serale. Le oche sempre in prima fila.I Barrila hanno invitato e ospitato i suoi clienti dal estero e cosi e stata una serata molto scic.
Io non portavo ambito serale. Nonostante tutto e stata una serata piacevole.
A vs disposizione
Tanti saluti .

IL TROVATORE είπε...

Grazie tanto
ma non sono dottore
sono un povero trovatore e abito a Corfu.
Parma e tutta l'Italia e una magnifica paese.
Le serate piacevole non hanno bisogno di abiti serale