Ένας τροβαδούρος βορειοδυτικά του Ρίο Πέκος με ελάχιστα αποθέματα τροφής , αντοχής , ανοχής και με ξεκούρδιστη την σολ

Σάββατο, 3 Οκτωβρίου 2009

Αφιέρωμα στον Οκτώβρη

Η Ιστορία μιας στρουμπουλής και ζουμερής χωριατοπούλας που έπεσε στα νύχια του μαύρου Φασισμού.


Η περιπέτεια της ευτυχισμένης χωριατοπούλας αρχίζει όταν την ανακαλύπτει ο Eldo di Lazzaro και γράφει την μουσική της Reginella Campagnola .

Ο τύπος είχε μανία με στρουμπουλές χωριατοπούλες. Γύρναγε ανά την Ιταλική επικράτεια και έγραφε τραγούδια με περιεχόμενο ηθικοπλαστικόν, ελαφρώς ερεθιστικόν , εν πάσει περιπτώσει, αντίθετο στην καταραμένη αστυφιλία.

H «Βασιλοπούλα χωριατοπούλα», λοιπόν, ζούσε στα βουνά του Abruzzo (εκεί που έγιναν οι πρόσφατοι σεισμοί) και ήταν άσημη μέχρι που την ανακάλυψε ο Ιταλικός φασισμός πριν από τον Πόλεμο.
Ταίριαζε στο στερεότυπο που του χρειαζόταν και την έκανε διάσημη.

Μετακομίζει εις την Ελλάδα ( που την χρειάζονταν και εδώ για άλλους λόγους) και γίνεται η «Μικρή χωριατοπούλα» στην περίοδο του ρετσινόλαδου.

Όλα πήγαιναν καλά , ώσπου ξεσπάει ο ελληνοιταλικός πόλεμος και εκεί που η «Μικρή χωριατοπούλα» του Φώτη Πολυμέρη εδω πήγαινε «με το γαϊδουράκι τα φρούτα της στην αγορά» βρίσκεται (όλο με μίας) στη Πίνδο ως Κοροΐδο Μουσολίνι » (Σοφία Βέμπο , Νίκος Γούναρης) . εδω


Πέρασαν τα χρόνια και πέρασε και αυτή στην λησμονιά. Κατέληξε στα παλαιοπωλεία στο Μοναστηράκι δίπλα σε χλαίνες και τρυπημένα κράνη να την παζαρεύουν για μερικές δεκάρες μαζί με καμιά δεκαριά άλλους δίσκους γραμμοφώνου συνολικού βάρους δώδεκα κιλών.

Είδε και αποείδε και αποφάσισε να νοικοκυρευτεί.

Επιστρέφει στο Abruzzo όπου παντρεύεται (παρά την θέληση των δικών της) έναν Ιταλό βετεράνο με ψυχολογικά προβλήματα, κόβει το κάπνισμα και φεύγει για το Μιλάνο όπου και ανοίγει μάντρα με μεταχειρισμένα αγροτικά τζιπάκια τύπου Fiat Campagnola .

Έζησε ευτυχισμένη μέχρι τα βαθειά της γηρατειά.

Πέθανε από καρκίνο λόγω υπερβολικής χρήσης κινητού και αναπαύεται στο νεκροταφείο της L’Aquila όπως ήταν και η τελευταία της επιθυμία.Ρε τι τραβάει και αυτός ο Οκτώβρης!

2 σχόλια:

Φιλαλήθης είπε...

Βρε τι μαθαίνει κανείς στην γύρα!
Κ'όμως δεν το 'ξερα!
ΥΓ.μόλις επανήλθα από την κρυογενική κατάσταση που είχα ξαναυποπέσει ,αρχίζοντας τάχιστα εντατικά μαθήματα μπλογκοσφαιρικής ενημέρωσης!

IL TROVATORE είπε...

Φιλαλήθη
Καλώς όρισες λοιπόν.