Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2009

Ross Daly σε κλείσιμο οδηγούν τον "Λαβυρινθο"

Ζεί τριάντα χρόνια στην Κρήτη. Είναι κορυφαίος μουσικός . Είναι Ιρλανδός στην καταγωγή αλλά δηλώνει ότι δεν έχει πατρίδα, δεν τον απασχολεί το θέμα της εθνικότητας και δεν έχει σχέση με την δουλειά του.

Έχει δημιουργήσει σε ένα χωριό της Κρήτης το "Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος" το οποίο παράγει σπουδαίο πολιτιστικό έργο. Δεν αμείβεται και δεν τον χρηματοδοτεί κανείς κρατικός φορέας. Αδυνατεί να συνεχίσει το έργο του και το υπουργείο πολιτισμού δεν τον δέχεται καν.

Ο Αντώνης Σαμαράς είναι υπουργός πολιτισμού και αμείβεται γιαυτό. Τώρα ποιά είναι η σχέση του Α. Σαμαρά με τον Πολιτισμό, μην με ρωτάτε, θα σας γελάσω.Χουδέτσι 10/3/2009

Αγαπητοί φίλοι

Με μεγάλη λύπη σας πληροφορώ ότι, λόγω έλλειψης του παραμικρού ενδιαφέροντος και συνεπώς της στοιχειώδους στήριξης τοπικών και εθνικών φορέων που σχετίζονται με τον πολιτισμό, αναγκάζεται το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος να κλείσει και να θέσει τέλος σε όλες του τις δραστηριότητες πέρα των 5 ήδη ανακοινωθέντων σεμιναρίων των Ζohar Fresco (Kρουστά,18-23/3), Daud Khan Sadozai (Rabab του Αφγανιστάν( 24 - 29 /3) στη Λευκάδα, και των Pedram Khavar-Zamini (Περσικό Τόμπακ 31/3 - 4/4), Σωκράτη Σινόπουλο (Πολίτικη Λύρα 6 - 11/3), και Ross Daly (Μουσική Ομάδα 28/4 - 3/5) στο Χουδέτσι, Ηρακλείου, Κρήτης.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, η κύρια δραστηριότητα του Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος είναι η διοργάνωση σεμιναρίων και master-classes με κορυφαίους δασκάλους από όλο τον κόσμο και με τη συμμετοχή περίπου 350 με 400 μαθητών κάθε χρόνο από τουλάχιστον 35 διαφορετικές εθνικότητες.

Τα σεμινάρια αυτά δουλεύουν κάτω του κόστος καθώς εμείς που τα διοργανώνουμε δεν ενδιαφερόμαστε καθόλου για οποιοδήποτε οικονομικό κέρδος. Μας ενδιαφέρει μονάχα η υπηρεσία που προσφέρουμε στους μαθητές μας και στην ίδια τη μουσική. Οι μαθητές είναι στη μεγάλη τους πλειοψηφία άνθρωποι περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων που ήδη κάνουν μεγάλες θυσίες να ανταποκριθούν στη σχετικά χαμηλή τιμή που είμαστε αναγκασμένοι να ζητήσουμε από αυτούς (250 EURO για 6> μέρες μαθημάτων και διαμονής!). Παρόλες τις προσπάθειες μας να συνάψουμε μια κάποια συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες της πολιτείας (Υπουργείο Πολιτισμού, Περιφέρεια Κρήτης, Νομαρχία Ηρακλείου κλπ), δυστυχώς δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον οι συγκεκριμένοι ούτε καν να συναντηθούν μαζί μας πόσο μάλλον να συνεργαστούν.

Το μόνο που θέλουμε από αυτούς είναι να συμμετέχουν και αυτοί στο κόστος των σεμιναρίων ώστε να μην περνάει όλο αυτό το οικονομικό βάρος στους μαθητές που δεν μπορούν να το αντέξουν. Μέχρι φέτος ο βασικός μας συνεργάτης σε αυτή τη προσπάθεια, ο Δήμος Νίκος Καζαντζάκης (ο διαχειριστής του ΜΕΛ), κάλυπτε μοναχός του το οικονομικό έλλειμμα ( μεταξύ EURO 35,000 και EURO 45,000 ετησίως για τα 25 - 30 καλοκαιρινά σεμινάρια της Κρήτης).

Τα τελευταία δυο χρόνια συνάψαμε μια περιορισμένη αλλά θετική συνεργασία με το Δήμο Λευκάδας ο οποίος μας βοήθησε να πραγματοποιήσουμε 6 σεμινάρια στο χώρο του στη διάρκεια του χειμώνα.

Από φέτος ο Δήμος Νίκος Καζαντζάκης δηλώνει αδυναμία να συνεχίζει να καλύπτει τα όσα μέχρι τώρα κάλυπτε και έτσι μένουμε χωρίς τα απαραίτητα οικονομικά μέσα να πραγματοποιήσουμε το φετινό κύκλο> εργασιών μας.

Ο Δήμαρχος του Δήμου Ν. Καζαντζάκη, ο κ. Ρούσος Κυπριωτάκης μας βεβαιώνει ότι, παρά τις επίμονες προσπάθειες του ιδίου και των συνεργατών του να εξασφαλιστεί το ενδιαφέρον και η στήριξη των τοπικών και εθνικών φορέων που σχετίζονται με τον πολιτισμό προκειμένου να συνεχίζεται η προσπάθεια που γίνεται στο Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση στα αιτήματα αυτά.

Συνεπώς το Μουσικό Εργαστήρι δεν έχει άλλη επιλογή από το να διακόψει όλες του τις δραστηριότητεςκαι να κλείσει.

Το χωριό Χουδέτσι έχει γίνει παγκοσμίως γνωστό εξαιτίας των δραστηριοτήτων του Μουσικού Εργαστήριου Λαβύρινθος που έχει αναδειχθεί πλέον σε έναν πολύ σοβαρό μοχλό ανάπτυξης τόσο για το ίδιο το χωριό όσο για όλη την περιοχή.

Οι μαθητές και η δάσκαλοι του ΜΕΛ διδάσκουν σε μουσικές σχολές και πανεπιστήμια σε όλη την Ελλάδα, στην Ευρώπη και αλλού ταυτόχρονα συμμετέχοντας δημιουργικά και καθοριστικά σε πολλές από τις κορυφαίες παραγωγές που έχουν να κάνουν με την σοβαρή αξιοποίηση στοιχείων της παγκόσμιας παραδοσιακής μουσικής στη σύγχρονη δημιουργία.

Η ίδια η Κρήτη εξελίσσεται σε τόπο συνάντησης, διαλόγου και δημιουργικής επεξεργασίας των μουσικών παραδόσεων της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, των Βαλκανίων και της Ασίας . Και όμως, η πολιτεία αδιαφορεί.... Το οικονομικό έλλειμμα είναι για αυτούς ένα ευτελές ποσόν για ένα τέτοιο έργο πολιτιστικής και τοπικής ανάπτυξης και η μέχρι τώρα αδιάφορη έως και αρνητική στάση τους μόνο ως εγκληματική μπορεί να χαρακτηριστεί. Είμαστε διατεθειμένοι να εξετάσουμε και να ακολουθήσουμε ακόμα οποιαδήποτε πρόταση δράσης προκειμένου να συνεχίζει το έργο του ο> Λαβύρινθος εκτός από τις εξής τρεις:

..1)Η αύξηση της τιμής των σεμιναρίων σε βάρος του μαθητή.

..2) .Η συρρίκνωση των δραστηριοτήτων του ΜΕΛ.

..3)..Η οποιαδήποτε έκπτωση στην ποιότητα της διδασκαλίας .Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους μαθητές και τους δασκάλους που όλα αυτά τα χρόνια μας τίμησαν με την παρουσία και με την εμπιστοσύνη τους καθώς και τους Δήμους Νίκου Καζαντζάκη και Λευκάδας που έκαναν ό,τι μπορούσαν να στηρίξουν το έργο του Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος. Εάν οποιοσδήποτε αναγνώστης αυτού του μηνύματος θέλει να εκδηλώσει τη δική του ενόχληση για την εξέλιξη αυτή, προτείνω να στείλει ένα email διαμαρτυρίας σε κάποια από τις ακόλουθες διευθύνσεις, ή και σε όλες .

1) Περιφέρεια Κρήτης: webmaster@crete-region.grwebmaster@crete-region.gr

2) Νομαρχία Ηρακλείου: nairakl1@otenet.gr

3) ΤΕΔΚ Νομου Ηρακλειου tedk@otenet.gr

4) Υπουργείο Πολιτισμού: http://www.yppo.gr/0/gcontact.jsp

5) Δήμος Ν.Καζαντζάκη http://www.dimos-nikoskazantzakis.gr/contact.html

Να είσαστε καλά

Ross Daly

Ιδρυτής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος
--------------------------------------
Ο αποχαιρετισμός ενός πρίγκιπα
http://www.youtube.com/watch?v=Sy37Ntdiwe0

6 σχόλια:

απόστολος είπε...

Καλησπέρα!
Trovatore σε βρήκα μέσω του Αστυάνακτα. Αν και δεν σκαμπάζω πολλά από μουσική, παρ΄όλα αυτά τη λατρεύω. Αντίθεση ίσως, αλλά ως άνθρωποι βαδίζουμε έτσι με αντιθέσεις.Θυμάμαι τη δεκαετία του 80 δύο εκπληκτικές συναυλίες του εκπληκτικού Ross Daly. Η μία στο ρωμαϊκό Ωδείο Νικοπόλεως. Μία εκπληκτική συναυλία σ΄ένα μοναδικό χώρο.Η άλλη λίγα χρόνια πριν ή μετά δε θυμάμαι στη κατάληψη της Καλών τεχνών. Και στις δύο περιπτώσεις η ατμόσφαιρα ήταν υπέροχη.
Να σαι καλά.

Μαρία είπε...

είναι λόγω κρίσης??χαχα!τρώνε λεφτά με τη σέσουλα και δε μπορούν να δώσουν 35 χιλιαρικα στο "Λαβύρινθο"...
είπαμε ότι είμαστε το μόνο αφρικανικό κράτος με λευκούς...μη ζηταμε και "πολλα"!!
Ε Λ Ε Ο Σ !!!

il trovatore είπε...

Απόστολε γειά!
Η Νικόπολις είναι μαγικό μέρος. Η πρέβεζα έχει πολλές ομορφίες. Έχω κάνει διακοπές εκεί και έρχομαι τακτικά.
O Ross Dayl έχει κάνει πολλά για τον πολιτισμό και το αποτέλεσμα είναι να αφήσει η πολιτεία να σταματήσει αυτό το έργο για ελάχιστα χρήματα που χρειάζονται.

Μαρία!
Εδώ έχουν απλήρωτους τους συμβασιούχους στην Ακρόπολη για έξι μήνες!

morgana είπε...

Ίσως πολλές φορές ξεχνάμε ότι η ιστορία δεν είναι απλά ένα μουσειακό στοιχείο αλλά κάτι το ζωντανό...κάτι που διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή που μιλάμε..πρόκειται για ένα πολύ λυπηρό γεγονός. Δυστυχώς νομίζω ότι είμαστε άξιοι της μοίρας μας όταν για παράδειγμα ξοδεύουμε υπέρογκα χρηματικά ποσά σε θεσμούς όπως η Eurovision και από την άλλη δεν υπάρχει καν διάθεση για διάλογο σε περιπτώσεις όπως του Λαβύρινθου. Για τη συγκεκριμένη κατάσταση θεωρώ ότι είμαστε συνυπεύθυνοι λίγο πολύ όλοι και όχι μόνο οι αρμόδιοι οπότε ναι...είμαστε άξιοι της μοίρας μας.
Ο πολιτισμός είναι σημαντικότατη διάσταση της κοινωνίας μας...η μουσική καθρεφτίζει την κοινωνία μας...την ωριμότητα...την πιθανότητα για το μέλλον...Το συγκεκριμένο γεγονός χαρακτηρίζεται από μέρους μου αν μη τι άλλο λυπηρό...ανεκτίμητης αξίας όχι μόνο οι συναυλίες και οι μουσικές συναντήσεις αλλά και τα σεμιναριακά μαθήματα που λάβαιναν χώρο σε αυτό το πλαίσιο...το μουσείο μουσικών παραδοσιακών οργάνων...
για να μην μακρυγορώ άλλo απλά παραθέτω ένα οπτικοακουστικό απόσπασμα και αφήνω την μουσική να "μιλήσει" από μόνη της μέσα απο την πλούσια αφαιρετικότητα που μόνο αυτή μπορεί να εκφράσει και να δήλώσει
http://www.youtube.com/watch?v=Sy37Ntdiwe0

il trovatore είπε...

Morgana έχεις δίκιο!
Νομίζω ότι το συζητήσαμε ένα βράδυ και κατάλαβα ότι έτσι είναι.
Η μουσική παράδοση σε όλο τον κόσμο είναι μια ζωντανή διαδικασία και αυτό δεν πρέπει να το φοβηθούμε.
Άλλωστε σε καμιά παράδοση δεν της αξίζει να αραχνιάζει στα μουσεία.
Έτσι μόνο αποδεικνύεται ο σεβασμός μας σε αυτήν και μόνο έτσι αποκτά δύναμη.
Ο αποχαιρετισμός εκτός απο την μελαγχολία εμπεριέχει και την μετάβαση.

Να σε ακούω καλά!

Ανώνυμος είπε...

Ο Αντώνης Σαμαράς είναι υπουργός πολιτισμού και αμείβεται γιαυτό. Τώρα ποιά είναι η σχέση του Α. Σαμαρά με τον Πολιτισμό, μην με ρωτάτε, θα σας γελάσω.


Θα δείς σε 3 χρόνια τι σχέση έχει, κάνε υπομονή να μας βγεί το προτσές.

ένα φάντασμα από το μέλλον, μπππποοοουυυυυυυ

ΑΧΠ