Δευτέρα, 2 Μαρτίου 2009

Γιά την σχέση του πολυφωνικού με το τραγούδι της Κάτω Ιταλίας

Κάθε καλοκαίρι διοργανώνεται μια σπουδαία συναυλία στην οποία συμμετέχουν συγκροτήματα από την Ήπειρο την Νότια Αλβανία την Κάτω Ιταλία από ένα χωριό της Κέρκυρας και από διάφορες χώρες των Βαλκανίων.

Το τραγούδι της Κάτω Ιταλίας και κυρίως των Γραικάνων φαίνεται σε έναν ανυποψίαστο ακροατή σαν να είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Και όμως αυτοί οι άνθρωποι συναντιούνται και τραγουδούν μαζί σαν να τους συνδέει κάποιο αόρατο νήμα.Στο Πανεπιστήμιο του Lecce (πρωτεύουσα του Salento) έχει γίνει σοβαρή και πολύχρονη εργασία σε σχέση με τον πολιτισμό των Γραικάνων (Καλαβρία,Απούλια).
Ο πόλεμος της Βυζαντινής αυτοκρατορίας με τους Οστρογότθους τον 6ο μ.Χ αιώνα και η κήρυξη της Εικονομαχίας από τον αυτοκράτορα Λέοντα Γ' τον Ίσαυρο συμπίπτει χρονικά με την παρουσία των πρώτων μοναχών μεταναστών στην περιοχή του Σαλέντο, στο νοτιοανατολικό άκρο της επαρχίας του Λέτσε. Η Κάτω Ιταλία μετατρέπεται σε επαρχία της αυτοκρατορίας και φέρει την ονομασία «Θέμα της Λογγοβαρδίας».

Ο μονοφυσιτισμός, το Ισλάμ και αργότερα η Εικονομαχία (717-843 μ.Χ.) θα δημιουργήσουν ένα ρεύμα εισόδου μοναχών του Βυζαντίου στην Κ. Ιταλία. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, μόνο κατά την περίοδο της Εικονομαχίας, δηλ. σε διάστημα 120 ετών, 50.000 μοναχοί κατέφυγαν στη Δύση και ιδιαίτερα στην Κάτω Ιταλία.
Η σχέση του πολιτισμού που αναπτύχθηκε με τον αντίστοιχο στις υπόλοιπες περιοχές του Βυζαντίου ήταν παράλληλοι με διαφορετικές όμως επιρροές και περιβάλλον διαμόρφωσης.
Οι παγανιστικής προέλευσης Ταραντέλες συναντήθηκαν με την βυζαντινή μουσική και δημιούργησαν ένα μουσικό περιβάλλον εξαιρετικά ενδιαφέρον. Εδώ χρειάζεται να προσθέσουμε και το γεγονός ότι οι Γραικάνοι και γενικά ο πολιτισμός της περιοχής του παλαιού "Βασιλείου της Νάπολης" αντιμετωπίστηκε πολλές φορές εχθρικά και διαμόρφωσε ένα κοινωνικό περιβάλλον "άκρης" στον νότο της Ιταλίας.

14 σχόλια:

il trovatore είπε...

Ελπίζω να μην εμφανιστή κανένας που να θέλει να πάρει και τη Νότιο Ιταλία.

astyanaktas είπε...

Εμ γιατί όχι.....αν σκεφτεί κανείς ότι εκεί ήταν η Μεγάλη Ελλάδα;;

ΥΓ: Πολύ καλές οι αναρτήσεις σου....

Ανώνυμος είπε...

giati oxi, magna grecia 9.999 xronia elines. kai xopis na kseroun na grafoun thn atiki dialekto.chaon

il trovatore είπε...

Οι ταραντέλες φαίνετε να έχουν Διονυσιακή προέλευση. Τα πολυφωνικά είναι καταφανώς βυζαντινά. Η γλώσσα των Γραικάνων έχει πράγματι πολλές λέξεις απο την αρχαία δωρική διάλεκτο.
Ρώτησα την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Lecce (που ασχολείται με το θέμα) για την πιθανότητα η Γραικάνικη να προέρχεται κατευθείαν απο τις αποικίες των αρχαίων Ελληνικών πόλεων και μου απάντησε ότι δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε άλλα δεν μπορούμε και να το τεκμηριώσουμε. Μήν ξεχνάμε ότι απο την εποχή του Κωνσταντίνου του Α είχε καθιερωθεί ως επίσημη γλώσσα της Ανατολικής Ρώμης και αργότερα του Βυζαντίου η αρχαία Ελληνική και τούτο διότι ήταν η ισχυρότερη και πιό διαδεδομένη γλώσσα στην μεσόγειο και στην Βαλκανική χερσόνησο. Οι μοναχοί χρησιμοποιούσαν την αρχαιοελληνική στα γραπτά τους και στις λειτουργείες και εκεί βρίσκουμε πλήθος δωρικών λέξεων.
Όσοι σοβαροί μελετητές έχουν ασχοληθεί με το θέμα (Έλληνες και Ιταλοί) συγκλίνουν ότι θα μπορούσαν τα Γραικάνικα να προέρχονται κατευθείαν απο τους αρχαίους έποικους της Κάτω Ιταλίας αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποδειχθεί. Αντιθέτως, η μεταφορά των δωρικών λέξεων κατά τον εποικισμό των μοναχών της Πελλοπονήσου αλλά και της υπόλοιπης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας αποδεικνύεται εύκολα.

Кроткая είπε...

τραγουδήστε μας κάτι, Τροβατόρε!
ας είναι και στα γραικάνικα!

il trovatore είπε...

Θα σου τραγουδήσω το καλοκαίρι που θα έρθεις για διακοπές.
Και όχι μόνο θα σου τραγουδήσω αλλά μπορώ και να σε φιλοξενήσω. Και αν νιώθεις άβολα μπορώ απλώς να σε ξεναγήσω.
Το τραγούδι έρχεται όταν θέλει, δεν το αποφασίζω εγώ.

astyanaktas είπε...

βρε ανώνυμε για πλάκα το είπα....εσύ το πήρες στα σοβαρά;;

il trovatore είπε...

Αστυάνακτα
Υπάρχουν "χώροι" που δεν καταλαβαίνουν απο χιούμορ. Εμένα που με βλέπεις έχω βρεί τον μπελά μου πολλές φορές.

Кроткая είπε...

καλά, μην το δέσουμε και κόμπο, ελπίζω να κάτσει (φτου φτου φτου!).

Αν είναι να τραγουδήσετε πάντως, φροντείστε να είναι κάτι εύθυμο παρακαλώ!

[Για τη φιλοξενία, χε, μας προλάβαν άλλοι! χε! grazie comunque!]

il trovatore είπε...

Ποιοί είναι αυτοί οι "άλλοι"?
Πάλι καθυστέρησα?

Σπυριδούλα είπε...

τι Νότιες Ιταλίες και Μεγάλες Ελλάδες???
Μία είναι η σωστή πρόταση...
...Τί Μόντε Κάρλο, τι Κέρκυρα!!
Ζήτω η "χήνα με τα χρυσά αυγά"!!!

http://greece-salonika.blogspot.com/2008/09/guardian.html

il trovatore είπε...

Δυστυχώς(η ευτυχώς) πάει η χήνα πάνε και τα χρυσά αυγά!
Τώρα είμασται στη φάση που πετάμε αυγά (χωριάτικα είναι αλήθεια!)

Μαρία είπε...

πού ακριβώς διοργανώνεται αυτή η συναυλία??

kritias είπε...

il trovatore, έχεις μήπως κάνα link με τραγούδια ή άλλα στοιχεία για τον πολιτισμό της κάτω Ιταλίας; Τα τραγούδια τους πάντως είναι εξαιρετικά.