Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2009

Λίγα για το πολυφωνικό τραγούδι της Νότιας Αλβανίας και της Ηπείρου


Η περιοχή του βόρειου Ιονίου υπήρξε σημείο επαφής πολιτισμών.
Οι μουσικές που διαμορφώθηκαν εδώ είναι το θέμα μιας σειράς αναφορών με πρώτη την σημερινή.

Το πολυφωνικό τραγούδι της Νότιας Αλβανίας και της Ηπείρου είναι ένα εξαιρετικό δείγμα του πολιτισμού της περιοχής μας.
Πρόκειται για είδος χορωδιακού τραγουδιού που ορίζεται από τα εξής .

Η διάρθρωση της χορωδίας αποτελείται από έναν κεντρικό τραγουδιστή με ρόλο σολίστα και μαέστρου ταυτοχρόνως που ονομάζεται "πάρτης".Ορισμένους συμπληρωματικούς ρόλους και τους ισοκράτες.
Το ισοκράτημα λειτουργεί ως το "υπόστρωμα" επί του οποίου επικάθεται η βασική μελωδία.
Είναι βυζαντινή , κατά βάση, φόρμα .
Η βυζαντινή μουσική εμπεριέχει μια θρησκευτική ιδεολογική απεικόνιση.
Η βασική μελωδία είναι η μουσική απεικόνιση της αρμονίας του Θεού και το ισοκράτημα η συμφωνία των ανθρώπων.

Ένα δεύτερο στοιχείο της Πολυφωνικής μουσικής είναι η χρήση της πεντατονικής (ανημίτονης) κλίμακας η οποία αν και έχει πανάρχαια καταγωγή χρησιμοποιείται μέχρι τις μέρες μας σε διάφορα είδη μουσικής (blues, jazz κλπ).Το πεντατονικό σύστημα είναι γνωστό από την αρχαία Κίνα (δυναστεία Χσία και Σαγκ 1800-1400 π.χ.) , την αρχαία Αθήνα (Πυθαγόρας ) κλπ.
Ήταν συνδεδεμένο με την αγωνία των μαθηματικών και φιλοσόφων για την ανακάλυψη μίας επίγειας μουσικής και μαθηματικής αρμονικής ως αντανάκλαση και ως απόδειξη της αρμονίας του σύμπαντος.

Το τρίτο που χαρακτηρίζει την πολυφωνική μουσική της περιοχής μας είναι η έκφραση του ιδιαίτερου κοινωνικού περιβάλλοντος.Η Ήπειρος και η νότια Αλβανία υπήρξαν οι υποβαθμισμένες και μοναχικές "άκρες" των εθνικών σχηματισμών.
Η πολυφωνική μουσική είναι ο λυγμός αυτών των εξαίρετων γειτόνων μας.

Το Κομμάτι που επέλεξα είναι ένα από τα πολυφωνικά τραγούδια που με έχουν συγκλονίσει και αξίζουν συγχαρητήρια στον " Άπειρος" και ένα μεγάλο ευχαριστώ για την προσφορά του σε όλους μας.

11 σχόλια:

chaon είπε...

re trovatore poia n. alvania sto voreio ionio ,akrokeravnia legontai kai zoyne ellines edw kai 10.ooo xronia .papara

il trovatore είπε...

Η Ελλάδα είναι μέχρι την Κακαβιά. Μετα είναι η νότιος Αλβανία.
Εάν δεν σου αρέσει έχεις δικαίωμα να πάς αλλού.
Όσον αφορά την Ιστορία μας. Διάβασε λίγο περισσοτερο και μετά κουβεντιάζουμε.
Η γλώσσα μας είναι μια απο τις σπουδαιότερες γλωσσες στον κόσμο.
Φρόντισε να την μάθεις και σταμάτα να γράφεις ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες. Διαφορετικά άλλαξε γλώσσα. Η μπορείς να μιλάς με μουγκριτά. Είμασται και φιλόζωοι.

astyanaktas είπε...

@chaon
Που ξέρεις ότι ήταν Έλληνες εδώ και 10000 χρόνια;; (κόψε κάτι) Μίλησες μαζί τους; και πως συννενοήθηκες μαζί τους;; Δεν έχει όμως σημασία το τότε αλλά το σήμερα...Καταλάβετέ το...Τότε δεν υπήρχαν σύνορα....απλά πόλεις κράτη που ήταν εντελώς εχθρικά μεταξύ τους...δε σου λέω για τα 10000 χρόνια που λες έτσι για να κάνεις εντύπωση ,γιατί κανείς δε ξέρει αν οι άνθρωποι των σπηλαίων μιλούσαν Ελληνικά ή άλλες γλώσσες από του καπάτου.....εκτός κι αν μιλάς τη γλάσσα των σπηλαίων και συννενοήθηκες....Σημερα είναι ν. Αλβανία πως να το κάνουμε....και ν΄αφήσετε τις ψευτοπαλληκαριές μερικοί....

Ανώνυμος είπε...

Υπέροχο άρθρο και άκρως κατατοπιστικό!

Θερμά συγχαρητήρια.

Ξέρεις, χρόνια ακούω από κάποιους (αυτούς που όταν βρέχει στις ΕΠΑ εδώ κρατάνε ... ομπρέλες) για Βόρεια ήπειρο, ενώ το σωστό είναι νότια Αλβανία.
Δυστυχώς με τέτοιες παπαριές δεν μας παίρνουν σοβαρά στον κόσμο όλο και κάθε μέρα μετράμε ήττες !
Δυστυχώς ...

Καλό τριήμερο, φίλε μου.

Кроткая είπε...

αν δεν απατώμαι, πριν από 10 χιλιάδες χρόνια γενικά υπήρχε ο χόμο νεάντερνταλ ή ό,τι άρχιζε να εμφανίζεται ο χόμο σάπιενς. Νομίζω αναφερόμαστε στην Παλαιολιθική εποχή.

Φαίνεται ότι 10 χιλιάδες χρόνια μετά, κάποιοι δεν κατάφεραν καν να κάνουν την μετάβαση στη μεσολιθική εποχή.

Αλλά επειδή αποδεχόμαστε ότι και ο χόμο σάπιενς μέρος της φύσης είναι, δεχόμαστε όλα τα μέλη της φύσης -το καθένα με το ρόλο που έχει να παίξει σε αυτό το θαύμα της ζωής!

Γεια σου Τροβατόρε!

Кроткая είπε...

Ξέχασα να πω ότι το άρθρο είναι πολύ ενδιαφέρον.
Αν έβαζες και μερικές υποσημειώσεις, εξηγώντας την ορολογία, θα ήταν και λίγο πιο προσιτό για μας τους άμουσους!

il trovatore είπε...

Φάρε
Έχει δίκιο η κροτ θα έπρεπε να πώ και άλλα για την πεντατονική κλίμακα γιατί δεν είναι ένα τεχνικό ζήτημα της μουσικής αλλά έχει απασχολήσει την φιλοσοφία, τα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες απο αρχαιοτάτων χρονων.
Για χιλιάδες χρόνια ύπήρχε η αντίληψη της ιερότητας της πεντατονικής κλιμακας.

Πρός το τέλος του μεσαίωνα, λοιπόν, συμβιβαστήκαμε με την ιδέα ότι η "απόλυτη αρμονία" είναι μια ιδέα πέρα απο την φύση και έτσι προστέθηκαν δύο επι πλέον νότες-ημιτόνια και έχουμε μια επτατονική κλίμακα η αλλιώς μια οκτάβα για να μπορούμε να κάνουμε καλύτερα τη δουλειά μας.


Και μιάς και μιλάμε για άνθρώπους των σπηλαίων, προσφατα έγινε μια απίστευτη ανακάλυψη.
Βρήκαν σε μια σπηλιά που την κατοικούσαν άνθρωποι της ύστερης παλαιολιθικής εποχής ένα κόκκαλο ζώου που είχε τρύπες (σάν αυλός η σαν φλογέρα).
Το απίστευτο είναι ότι οι τρύπες είναι ΑΚΡΙΒΏΣ στα διαστήματα της πεντατονικής κλίμακας.

Έμεινα με το στόμα ανοιχτό!

Φαίνετε ότι ο chaon είναι απο πιό πρίν.

Στην συνέχεια των αναφορών μου στον μουσικό πολιτισμό της περιοχής θα προσπαθήσω να πώ περισσότερα χωρίς να γίνω κουραστικός.

Η ΚΡΑΙ-ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ είπε...

Ωραίο το άρθρο, ωραίο και το τραγούδι στο βίντεο, αλλά ακόμη πιο ωραίοι είναι αυτοί που αυνανίζονται καθώς φαντασιώνονται όργια με ελληνοπούλες... λίγο μεγαλύτερες σε ηλικία (ας πούμε 10.000 ετών!)

Όσο για εσάς τους υπόλοιπους, η κατάρα των Ελ να πέσει στα κεφάλια σας και να μη σώσετε να δείτε τον Άνθιμο να λειτουργεί στην αγιασοφιά με κόκκινες ζαρτιέρες.

Η Kuala Lumpur είναι ελληνική!!!

Ανώνυμος είπε...

kai esu to il trovatore koultourirides tou kolou

Η ΚΡΑΙ-ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ είπε...

...Και το καλύτερο είναι ότι οι πατριώτες ελληναράδες είναι ντιπ αγράμματοι. Τι ακριβώς θέλει να πει με την "αρχαιοελληνική" φράση: kai esu to il trovatore koultourirides tou kolou;

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ είπε...

Ειμαι Βλάχος Βορειοηπειρώτης.
Μεγάλωσα με τα πολυφωνικά ακούσματα της γιαγιάς και του παππού που δεν ηξεραν καλά ούτε να γραφουν ουτε να μιλούν Ελληνικά αλλα εδωσαν αιμα πολύ για την Ελλάδα.
Καθε φορά που ακούω τα τραγούδια τους δακρύζω και νιώθω περισσότερο ετοιμος και εγώ να ματώσω για την Ελευθερία για την Ελλάδα και την Βόρειο Ηπειρο που ειναι Ελληνική και ανήκει στην νότιο Αλβανία οσο κι αν ενοχλεί τους πλαδαρόμυαλους.
Δυστυχώς τα μανιφέστα περι παλης των ταξεων εχουν αφελληνίσει πολύ κόσμο.