Ένας τροβαδούρος βορειοδυτικά του Ρίο Πέκος με ελάχιστα αποθέματα τροφής , αντοχής , ανοχής και με ξεκούρδιστη την σολ

Κυριακή, 15 Φεβρουαρίου 2009

"Είναι πολλά τα λεφτά Άρη"


Ο Γ. Ρούσης είναι καθηγητής στην Πάντειο και αποχώρησε από το ΚΚΕ το '89 (καθώς γυρνούσα εδώ κι 'εκεί). Κάποια στιγμή ξαναγύρισε στο ΚΚΕ και ήταν και υποψήφιος βουλευτής του.
Πριν τρεις μήνες ο Γιώργος Ρούσης έστειλε μια επιστολή προς το ΚΚΕ στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου.
Διατύπωνε τις απόψεις του για τις διώξεις της Σταλινικής περιόδου.
Έκτοτε έχει ακούσει τα μύρια όσα. Μέσα από τα έντυπα του κόμματος και σε προσυνεδριακές συγκεντρώσεις του ΚΚΕ.
Έχει ακούσει ακόμα περισσότερα σε κατ'ιδίαν συζητήσεις στελεχών του κόμματος με πρωτοπόρους προλετάριους.

Αποστέλλει δεύτερη επιστολή (πριν από μερικές μέρες) την οποία δεν του δημοσίευσαν.
Τη δεύτερη επιστολή μπορεί να την βρεί κανείς στο http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=989682 που αναδημοσιεύει απο την Ελευθεροτυπία.
Ή δεύτερη επιστολή του έχει ενδιαφέροντα στοιχεία για τις δολοφονίες στελεχών των Μπολσεβίκων κατά την Σταλινική περίοδο.

Από ότι φαίνεται η προσυνεδριακή συζήτηση έχει τελειώσει και μπαίνουμε στο στάδιο της τελετής , αυτής καθαυτής.

Επειδή, όμως, είμαι παλιά π.....α έχω την υποχρέωση να επιστήσω την προσοχή στους νεότερους.
Τα περί "κελευσμάτων της CIA" είναι μόνον οι προειδοποιητικές βολές.
Υπάρχουν και άλλα βέλη στη φαρέτρα του Περισσού.

Έπιασαν τα αυτιά μου διάφορα και από επώνυμους όπως για παράδειγμα
"Μιλάει τώρα και ο Ρούσης ο "καθηγητής" που παρουσίασε το βιβλίο του στο παλάτι και το ακροατήριο του ήταν κάτι ξεπεσμένες γριές της αριστοκρατίας απο την Πόρτα Ρεμούντα".
"Αυτός που κάνει ιστιοπλοΐα στο Ιόνιο τα καλοκαίρια."
"Και πίνει και καμπάρι (με σόδα) στου Ζήσιμου."
Θα τα ακούσει ο Μπούτας ο αξούριστος ο αριστερός και θα φρίξει.
" Ακούς Καμπάρι!"

Γι αυτό σου λέω , νέε μου, πρόσεχε!!
Οι ιδεολογικές διαφορές είναι το έλασσον, δεν αφορούν κανέναν τρόφιμο του Περισσού (άσε που έχω και την υποψία ότι δεν ξέρουν γιατί πράγμα μιλάμε).

Το μείζον βρίσκεται αλλού.

"Είναι πολλά τα λεφτά Άρη."

14 σχόλια:

manos είπε...

Ετσι είναι, τροβατόρε, ή με τα ανέμελα θροΐσματα της ιστιοπλοΐας ή με τα σιδερένια γόνατα της ιστορίας.

Σεισμός, σεισμός, εργατισμός.
:)

il trovatore είπε...

Η Ιστορία μας περπατάει με τα πόδια της και την γράφουμε εμείς. Όταν ακούς "σιδερένια γονατα" , η "σιδερένιο πέλμα", η "χαλυβδινους νόμους" καποιου δεν του αρέσει η κίνηση της και προσπαθεί να την φέρει στα μέτρα του.

Η ΚΡΑΙ-ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ είπε...

Σύντροφοι να είστε αισιόδοξοι. Στην αστική δημοκρατία τουλάχιστον καταφέρνουμε και επιβιώνουμε ενώ στο ¨σοσιαλισμό" τους θα είχαμε ήδη φάει από μια αξίνα στο κεφάλι.
Πέρα από την πλάκα όμως, είναι δύσκολα τα πράγματα όταν στα μάτια του μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας το ΚΚΕ είναι αυτό που αντιπροσωπεύει τον Κομμουνισμό.

Il trovatore είπε...

Μήν πάς μακριά.
Εδώ παραπάνω, σε ένα χωριό κοντά στους Αγίους Σαράντα ζούσε ο πατέρας του Μόντη. (Ο Μόντης είναι εργάτης στην Κέρκυρα).
Έφαγε 20 χρόνια φυλακή γιατί είπε ένα ανέκδοτο στο καφενείο του χωριού που σατύριζε το σοσιαλιστικό σύστημα.
Εδώ για να φας 20 χρόνια πρέπει να σκοτώσεις την μισή κυβέρνηση και εάν έχεις τον Κούγια δικηγόρο και έχει αναλάβει και ο Γιωργάκης, σε δύο χρόνια είσαι έξω.
20 χρόνια απο την ζωή ενος ανθρώπου για ένα ανεκδοτο.
Εμένα δηλαδή θα με είχανε κρεμάσει απο τη Γλώσσα και θα με μαστίγωνε ο Γόντικας.

Λευκιμμιώτες για την Λευκίμμη είπε...

Δεν κατάλαβα το μισό. Το "είναι πολλά τα λεφτά" σε ποιόν απευθύνεται; Στον Ρούση ή τον Περισσό; Γιατί δεν μιλάς πιό ίσια να σε καταλαβαίνουν και βραδύνοες σαν κι εμένα; Τα σχόλια επί σχολίων ακόμη πιό μπερδεμένα. Συνθηματικά μιλάτε ρε γαμώτο ή διαγκωνίζεστε στην εξυπνάδα;

Ανώνυμος είπε...

Δεν θα σχολιάσω εκτενώς τα γραφόμενα στο blog.
Ένα μόνο:
Είστε πράκτορες της Intelligence Service η της CIA;

il trovatore είπε...

Τα "σιδερένια γόνατα" είναι η αντίληψη των θεωρητικών των "κομμουνιστικών" καθεστώτων σύμφωνα με την οποία η ιστορία διέπεται απο "ατσάλινους νόμους" υπονοόντας ότι η βούληση των ανθρώπων δεν μπορεί να την επηρεάσει.
Αποσιωπά βέβαια τήν αντίληψη ότι η συνείδηση μας διαμορφώνεται απο αντικειμενικούς παράγοντες.
Εμμέσως πλήν σαφώς απομονώνει το άνθρωπο και την θέληση του απο το ιστορικό γίγνεσθαι.
Και επειδή τους "ατσαλινους νόμους" τους γνωρίζει η ιντελιγκέντζια του κόμματος άρα σε εμάς τους υπολοίπους δεν μας πέφτει λόγος.
Η "αξίνα στο κεφάλι" είναι η αξίνα που σκοτώσανε τον Τρότσκι όταν ήταν εξόριστος στο Μεξικό.
Τα "πολλά λεφτά" έχουν να κάνουν με ένα πλέγμα οικονομικών συμφερόντων του Περισσού (τυποεκδοτική, μετοχές σε μεγάλες εταιρείες, κτήρια στην Αθήνα και αλλού μεγάλης αξίας κλπ).
Μονο για τις Ευροεκλογές το Κόμμα πήρε ως πρώτη δόση 850.000 ευρώ.
Όσον αφορά την Τυποεκδοτική σου παραθέτω ένα σχόλιο που δημοσιεύθηκε πριν απο λίγο καιρό.


Και κόκκινοι και μπίζνεσμεν

Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΜΑΝΗ

Τα στελέχη της μπορεί να τραγουδούν την Κομμουνιστική Διεθνή για «της γης τους κολασμένους», αλλά ο τζίρος της έφτασε τα 40.000.000 ευρώ ετησίως.


Από τα υπερσύγχρονα μηχανήματα μιας επένδυσης ύψους 7 δισ. ευρώ βγαίνουν αφίσες, βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες -συμπολιτευόμενες, αντιπολιτευόμενες, αθλητικές και οικονομικές. Στην «Τυποεκδοτική» όλοι οι καλοπληρωτές χωρούν...
Ο «Ριζοσπάστης» μπορεί να είναι η «επίσημη αγαπημένη», αλλά τα «κόκκινα» τυπογραφεία δεν σνομπάρουν τα χρώματα άλλων εφημερίδων: τυπώνουν από τη «Χώρα» του Γ. Τράγκα μέχρι τον «Ελεύθερο Τύπο» της Γιάννας Αγγελοπούλου κι από τον «Πρωταθλητή» του Ολυμπιακού και του Σ. Κόκκαλη μέχρι την «Αξία» του Χρηματιστηρίου και των μεγάλων μπίζνες.

Για όλους υπάρχει χώρος στην «Τυποεκδοτική», την πιο πετυχημένη δραστηριότητα του ΚΚΕ. Και όσο πληθαίνουν οι πελάτες, τόσο επεκτείνεται: ξεκίνησε το 1981 από το «Σπίτι του Λαού», στον Περισσό, για να τυπώνει, απλώς, τα έντυπα του κόμματος.

Σήμερα, απλώνεται σε 12.000 τετραγωνικά στο Κρυονέρι Αττικής στο κέντρο μιας έκτασης 20 στρεμμάτων, ενώ από ρευστό ας είναι καλά οι τελευταίοι αναπτυξιακοί νόμοι και το επιχειρηματικό δαιμόνιο του Περισσού.

*Οπως κάθε επιχείρηση έτσι και η «Τυποεκδοτική Α.Ε.» ανήκει, τυπικά, σε κάποια πρόσωπα. Οχι, όμως, όποια κι όποια: ανώτερα στελέχη του ΚΚΕ τα οποία έχουν υπογράψει επαρκείς (νομικά) δηλώσεις ότι εκπροσωπούν το κόμμα. Οποιος αποστρατευθεί, δηλαδή, δεν μπορεί να «πάρει» μαζί του την επιχείρηση.

Τύποις, λοιπόν, ως πρόεδρος του δ.σ. εμφανίζεται ο Ν. Μπατιστάτος και ως διευθύνων σύμβουλος ο Ι. Μενεμενόγλου, με αναπληρωτή του τον Μ. Καλούδη.

Εμπιστα στελέχη

Ο πρώτος ανήκει και στην Οικονομική Επιτροπή του ΚΚΕ, ο δεύτερος θεωρείται η «ψυχή» της «Τυποεκδοτικής» και ο τρίτος είναι ο γιος του ηγετικού στελέχους (και ταμία του κόμματος) Ν. Καλούδη.


*Η «αιμοδοσία» από το κομματικό ταμείο, οι κρατικές ενισχύσεις μετά τη μεγάλη πλημμύρα του '94 (όταν καταστράφηκαν τα υπόγεια του Περισσού) και κάποιες καλές δουλειές με το Δημόσιο (όπως η εκτύπωση του «Χρυσού Οδηγού» από τον ΟΤΕ) επέτρεψαν στην επιχείρηση να λειτουργεί ικανοποιητικά.

Κάποτε, μάλιστα, είχε κατηγορηθεί και ως... απεργοσπάστρια επειδή τύπωσε εφημερίδες στις οποίες η ΕΣΗΕΑ είχε κηρύξει απεργία για την καταβολή δεδουλευμένων: «Ημασταν δεσμευμένοι εμπορικά», απάντησαν τότε οι σύντροφοι υπεύθυνοι...

*Πριν από τέσσερα χρόνια, όμως, η Αλέκα Παπαρήγα κήρυξε «άνοιγμα» ακολουθώντας την κινέζικη «συνταγή»: κομμουνισμός στην ούγια - ελεύθερη αγορά στην πράξη.

*Σ' αυτή την εξόρμηση, ωστόσο, θεωρήθηκε εμπόδιο η κοινή εταιρική σχέση της «Τυποεκδοτικής» με τον «Ριζοσπάστη». Η «μεγάλη απόσχιση», όπως την αποκαλούν στον Περισσό, έγινε, λοιπόν, το 2003: η εφημερίδα πέρασε στην «αδελφή» επιχείρηση «Σύγχρονη Εποχή Εκδοτική ΑΕΒΕ» και η «Τυποεκδοτική» όρμησε στην αγορά απαλλαγμένη από το πρωτοσέλιδο σφυροδρέπανο και τις ζημιές του.

*Η οικονομική ανάσα (σ.σ.: ο ισολογισμός του 2003 είναι ο πρώτος κερδοφόρος) ανακούφισε τους εργαζόμενους, αλλά αποδείχθηκε πρόσκαιρη. Οι μεγάλες υποχρεώσεις στις τράπεζες (στο 1,5 εκατ. ευρώ έφτασαν οι πληρωμές σε τόκους και δάνεια) και η μετακίνηση πακέτου μετοχών στον «βασικό μέτοχο», δηλαδή στο ΚΚΕ, την οδήγησαν το 2004 σε ζημιές 3 εκατ. ευρώ!

Πώς ήρθε η ανάκαμψη

*Ευτυχώς, όμως, εμφανίστηκαν τότε οι πελάτες και... η Ν.Δ. Η ανάκαμψη ήρθε από τα νέα «γερά» συμβόλαια από διαφημιστικές εταιρείες, εκδότες («Ελεύθερος», «Πρώτο Θέμα»), αλλά και από... τον Δ. Σιούφα, ο οποίος υπέγραψε, πέρυσι, την υπαγωγή της «Τυποεκδοτικής» στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου της κυβέρνησης. Με τον τρόπο αυτό εξασφάλισε ένα εκατομμύριο ευρώ για την «αναβάθμιση της ποιότητας των προϊόντων της», όπως διαβάζουμε στην υπουργική απόφαση.

*Σήμερα η «Τυποεκδοτική» ολοκληρώνει τις νέες εγκαταστάσεις της και ετοιμάζεται για νέα εφόρμηση, αποδεικνύοντας ότι το κόκκινο δαιμόνιο μπορεί να ντριμπλάρει τον καπιταλισμό ακόμη και μέσα στο γήπεδό του. Οσο για την επανάσταση, βλέπουμε...ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 24/06/200


Τα στελέχη του Περισσού ζούν απο μικρά παιδιά με τους μισθούς του κόμματος και συνταξιοδοτούνται απο αυτό όταν αποσυρθούν (ησύχως).

Δεν ξέρω τί άλλο δεν καταλαβαίνεις αλλά μπορώ να σου δώσω πλήρη εικόνα μέσω e-mail.

σε χαιρετώ

il trovatore είπε...

Προς Ανώνυμον
Βασικά ξεκίνησα απο την indelligence service. Στην αρχή οι συνθήκες΄εργασίας ήταν καλές αλλά μόλις ανέλαβε η Μαργκαρετ αρχίσαν οι περικοπές.
Για το παραμικρό έξοδο έπρεπε να προσκομίζω αποδείξεις στην υπηρεσία .
Για να σου δώσω να καταλάβεις πήγαινα για μια παρακολούθηση με την λαμποργκίνι και έπρεπε με το ένα μάτι να κοιτάω το αυτοκίνητο που παρακολουθούσα και με το άλλο τον δείκτη της βενζίνας.
Είδα κι'αποείδα και έπιασα δουλειά στη cia.
Εκεί ήταν καλύτερα απο πλευράς αποδοχών αλλά με έστελναν στην άκρη του κόσμου σε αποστολές Αφγανιστάν, Υψωματα Γκολάν,Λιβύη κλπ.
Για να σου δώσω να καταλάβεις μια φορά με σακατέψανε στο ξύλο σε μια αποστολή στο χονγκ κονγκ και ένω μου πλήρωσαν όλα τα έξοδα περίθαλψης, μου κόψανε το επίδομα ξυλοδαρμού που είναι κεκτημένο δικαιωμά μας.
Σκέφτηκα να δουλέψω στην Βιομηχανική κατασκοπία αλλά εκεί η δουλειά είναι part time και έτσι έκανα υπομονή γιατί εντωμεταξύ με είχαν πάρει και τα χρόνια και η Υπηρεσία με έστειλε στην Ελλάδα να ασχολούμαι με την Παπαρήγα.
Εδώ είναι καλά, σκέφτομαι να μείνω μέχρι να βγώ στην σύνταξη.

Ανώνυμος είπε...

Σε κάθε περίπτωση "σύντροφε" Il Trovator πιστεύω ότι πρέπει να χαρακτηριστείς επίσημα λακές της αστικής τάξης και πράκτορας του ιμπεριαλισμού (άλλωστε και το blog τοπικό πρακτορείο του είναι).
Μην ξεχνάς ποτέ τιέγινε στο Μεξικότο 1940.

il trovatore είπε...

Ξέρω. Η αξίνα. Αλλά ας μην είμαστε δογματικοί. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι.

astyanaktas είπε...

Αγαπητε σύντροφέ μου λύθηκα στο γέλιο με τη Παπαρήγα....
Έχω γνώση για το πως αντιμετωπίζει το ΚΚΕ την διαφορετική άποψη...Η πλάκα είναι ότι στο επτασφράγιστο συνέδριό τους δε θα μάθουμε ποτέ τι είπαν....Το κυριώτερο δεν θα μάθουν τα μέλη του ΚΚΕ..ΠΟΤΕ.... Όσο για τα οικονομικά του "κομματος", τα οποία συντηρούν τα επαγγελματικά στελέχη του δεν τα μαθαίνουν ποτέ....Δεν γίνεται ποτέ ουσιαστικός απολογισμός....σου το λέω εγώ που έχω πάει σε συνέδριο....σε συνέδριο παρωδία, χωρίς διάλογο...μόνο ομιλίες που από τα πριν έχουν καταμεριστει...τι θα πει ο καθένας..."εσύ τα αγροτικά", εσύ τα εργατικά" κοκ...χειροκροτήματα και τραλαλά...

il trovatore είπε...

Αγαπητέ Αστυάνακτα

Ειδικά αυτό το συνέδριο μόνο έτσι μπορεί κανείς να το αντιμετωπίσει.
Χτές το βράδυ ο Τσίπρας είπε ότι δεν τον καλέσανε ενώ ειχανε καλέσει τον Σιούφα.
Το ΚΚΕ δια στόματος του εκπροσώπου του (εκείνου που είναι σαν να έχει βγή απο κατάψυξη) είπε ότι αυτά είναι "χυδαιότητες και ότι το κόμμα μένει σταθερά προσηλωμένο στην πάλη κατά της "πλουτοκρατίας".
Μένει να μάθουμε το πώς ακριβώς γίνεται αυτή η "πάλη".
Στους καταλόγους του ΟΤΕ, στο κτήριο της μπουμπουλίνας η στου Γερμανού.
Γιατί απο την άλλη την πάλη, το ΚΚΕ έχει να συγκρουστεί με το αστικό κράτος απο την εποχή του Πάγκαλου (πούταν μακριές οι φούστες).
Τάπε και ο Σιούφας στο συνέδριο.

Μπρεζνιεφικό απολίθωμα είπε...

Εγώ πάλι πιστεύω ότι είσαι διπλός πράκτορας κι απλά πιέζεις το κόμμα για να σου δώσει περισσότερα.

Για τα υπόλοιπα βαριέμαι να μπω στην ουσία. Ξέρω πολλούς που πλούτισαν φεύγοντας, εξαργυρώνοντας το παρελθόν τους στο κόμμα, αλλά κανέναν που να το έκανε μένοντας.

Η διαλεκτική του μαζοχισμού είναι να παλεύεις για μια κοινωνία, όπου κι εκεί αντιφρονών θα είσαι και θα σε κυνηγάνε. Όταν έρθει η σειρά μου θα ζητήσω από μόνος μου να το κάνουν με αξίνα. Ας είμαστε παραδοσιακοί.

Μαζοχιστής είναι κι ο ρούσης. Ό,τι κι αν του κάνει το κόμμα, αυτός το αγαπάει και το στηρίζει. Κι εσύ κατά βάθος, απλά σου βγαίνει αντεστραμμένα.
Αν τον ξέρεις και μιλάτε, ρώτα τον να σου πει την άποψή του για το ναρ.

il trovatore είπε...

Στο έχω ξαναπεί ότι σε συμπαθώ και δεν μπορώ να σου πάω κόντρα.